Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Πετριδείου Ιδρύματος  και ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις μας δηλώνωντας της ηλεκτρονική σας διεύθυνση πιο κάτω
Φιλολογικό Μνημόσυνο Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη

Φιλολογικό Μνημόσυνο Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη

Φιλολογικό Μνημόσυνο Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη  

Με μια σεμνή τελετή πραγματοποιείται το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στις 18:00 το απόγευμα στον Πολυχώρο Πολιτισμού « Παλιά Ηλεκτρική»  το ετήσιο φιλολογικό μνημόσυνο των μεγάλων ευεργετών της Πάφου μ. Χριστόδουλου & Μαρίας Πετρίδη. Στην εκδήλωση θα προβληθεί σχετικό φιλμάκι με θέμα το έργο και τις δράσεις του Πετρίδειου Ιδρύματος. 

Ο πρόεδρος του Πετρίδειου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως πάντα στο πλαίσιο του φιλολογικού μνημοσύνου των μεγάλων ευεργετών της Πάφου μ. Χριστόδουλου & Μαρίας Πετρίδη επιλέγεται ένας αξιόλογος ομιλητής. Φέτος συνέχισε, ομιλία θα απευθύνει ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις  Δρ. Βασίλης Καρδάσης με θέμα « Το Ναυτικό στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης» . 

Χαιρετισμούς  ωστόσο είπε ο κ. Μαραθεύτης θα απευθύνει ο ίδιος , μιλώντας  για το έργο του ζεύγους Πετρίδη κάνοντας αναφορά στις μεγάλες δωρεές προς την κοινωνία της Πάφου , αλλά και ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος.  

Επίσης σημείωσε κατά την διάρκεια της φετινής  εκδήλωσης θα γίνει απονομή τιμητικής διάκρισης για την παιδεία στον μ. Μιχαλάκη Λεπτό για την προσφορά του στην παιδεία με την δημιουργία του Πανεπιστημίου Νεάπολις . Στον αθλητισμό θα τιμηθεί ο  μαραθωνοδρόμος μ. Στέλιος Κυριακίδης που το 1946 κέρδισε τον μαραθώνιο της Βοστώνης , και στον πολιτισμό ο Παφίτης  ηθοποιός Κώστας Δημητρίου .  

Όλοι όσοι τιμούνται, πρόσθεσε ο κ. Μαραθεύτης,  είναι Παφίτες είτε στην καταγωγή , είτε άτομα που  μπορεί να μην είναι Παφίτες και να  ζουν  και να δημιουργούν στην Πάφο.  

Ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος ανέφερε πως βάση του καταστατικού θα απονεμηθούν και φέτος οι ετήσιες χορηγίες στα αθλητικά σωματεία της Πάφου δηλαδή στον ΑΠΟΠ, στον Πολιτιστικό Σύλλογο  Ευαγόρα, στον Ναυτικό Όμιλο Πάφου, στον Παφιακό Σύλλογο Αθλοπαιδιών , στον Γυμναστικό Σύλλογο Κόροιβος και στο Σώμα Προσκόπων Πάφου.   

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ  

7.12.21 

Λαογραφικός Όμιλος “ Κτήμα”  – Πετρίδειο  Ίδρυμα : Σχέση ζωής

Λαογραφικός Όμιλος “ Κτήμα” – Πετρίδειο Ίδρυμα : Σχέση ζωής

Ο Λαογραφικός Όμιλος “Κτήμα”  άρχισε τη συνεργασία του με το Πετρίδειο Ίδρυμα από το 2019 . Για να εγκαινιάζουν την συνεργασία τους , όπως ανέφερε ο πρόεδρος του  Λ.Ο. ΄΄ΚΤΗΜΑ΄Χριστάκης Παπανικολάου,  αποφάσισαν την διεξαγωγή εκδήλωσης αφιερωμένη στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο με θέμα ΄΄η παιδεία – ήθη και έθιμα του Ριζοκαρπάσου΄΄. Η εκδήλωση προγραμματίστηκε για τον Απρίλιο του 2020 αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω covid-19. Στην εκδήλωση αυτή, επιθυμία τους, όπως ανέφερε,  ήταν όπως λάβουν μέρος όλα τα παιδιά του κατεχόμενου Σχολείου τα οποία θα φιλοξενούσαν το βράδυ τις εκδήλωσης στην Πάφο. Όλα τα έξοδα οργάνωσης και διεξαγωγής θα εκαλύπτονταν από το Πετρίδειον Ίδρυμα. 

Πρόσθεσε πως μετά την ακύρωση της  εκδήλωσης αυτής και στα πλαίσια της έναρξης συνεργασίας προτείναν στο Συμβούλιο του Πετριδείου την επιχορήγηση του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Λαογραφίας την οποία και αποδέκτηκαν ομόφωνα όπως στηρίζουν με  συγκεκριμένο ποσό . Η πρώτη στήριξη έγινε το 2021. 

Ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου ΚΤΗΜΑ, ανέφερε  πως τόσο ο ίδιος αλλά και  όλα τα μέλη και φίλοι του Ομίλου έχουν τη δύναμη και υπομονή να συνεχίσουν  τις προσπάθειες τους  με σκοπό τη διάδοση και διατήρηση της παράδοσης μας αλλά αυτό δεν θα πρέπει να επαφύετε στις προσπάθειες των Ομίλων ή ακόμα και ατόμων, όπως εκτίμησε. Απαιτείται συνέχισε,  και η στήριξη των προσπαθειών αυτών και από το Κράτος. 

Εκτίμησε,  πως οφείλουμε όλοι μας να  φροντίζουμε και να προβάλλουμε την Ιστορία και τη παράδοση μας γιατί λαοί που την ξεχνούν είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό. 

Δραστηριότητα του Λαογραφικού Ομίλου “Κτήμα” 

O κ. Παπανικολάου σημείωσε πως η πορεία του Ομίλου τους από ιδρύσεως του το 2012 μέχρι σήμερα ήταν ανοδική και αυτό οφείλετε κυρίως στον σωστό προγραμματισμό την οργάνωση και διεξαγωγή ποιοτικών παραδοσιακών δράσεων με τη στήριξη, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, Χοροδιδασκάλων, Παλαιμάχων χορευτών, Χορευτικού Συγκροτήματος, Μουσικού σχήματος και των απλών μελών και φίλων του Ομίλου. 

Βασικά  τόνισε, η λειτουργία του Ομίλου στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην εθελοντική προσφορά και εκτίμησε , ότι αυτό συνέβαλε τα μέγιστα στην όλη πορεία. 

Ο Όμιλος στεγάζεται στο κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ στον 3ο όροφο από το 2013. 

Στην οργάνωση του συμπεριλαμβάνονται: ένα αξιόλογο Χορευτικό Συγκρότημα το οποίο παρουσιάζει παραδοσιακούς Κυπριακούς και Ελληνικούς Λαικούς χορούς. Μουσικό Παραδοσιακό Σχήμα το οποίο τις περισσότερες φορές συμμετέχει αφιλοκερδώς.  Τμήμα Παλαιμάχων χορευτών και άλλα χορευτικά τμήματα (παιδικό και ενηλίκων εργαζομένων). 

Με την πλούσια δράση και αξιοπιστία αλλά και τις ποιοτικές εμφανίσεις μας πρόσθεσε, “κερδίσαμε την εμπιστοσύνη οργανισμών, φορέων , χορηγών αλλά και του κόσμου”. Πρόσθεσε μάλιστα,  πως αυτό μπορεί  εύκολα κάποιος να το αντιληφθεί με τις αξιόλογες δράσεις που οργανώνουν με κυριότερες των οποίων είναι: το  Λαογραφικό 3ήμερο ΄΄ΚΤΗΜΑΤΟΣ-Πάφος 2017΄΄ 

Πραγματοποιήθηκε , όπως είπε για 5η συνεχή χρονιά από το 2015 μέχρι το 2019 τώρα προγραμματίστηκε για διεξαγωγή για 6η φορά το 2022. 

Στο 3ήμερο αυτό λαμβάνουν χώρα πλούσιες παραδοσιακές δραστηριότητες, Μουσικοχορευτικές, έκθεση και επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων καθώς και εδεσμάτων, ενώ η δράση αυτή αγκαλιάστηκε από ξένους και ντόπιους επισκέπτες με κολακευτικά σχόλια. 

Δυστυχώς  παρατήρησε δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πανδημίας το 2020 και 2021 όπως και αυτές που αναφέρθηκε στη συνέχεια. 

Είπε ακόμη πως το  3ήμερο του 2022 θα είναι αφιερωμένο στα στοιχεία τις Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

– Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός Λαογραφίας 

Για 5η συνεχή χρονιά διοργανώνουμε συνέχισε ο κ. Παπανικολάου  τον Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό Λαογραφίας (σχολική χρονιά 2021-2022) στον οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης καθώς και τα σχολεία της Παροικίας του Λονδίνου .Το 2019 συμμετείχαν και παιδιά από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. 

Από το 2021 στηρίζει οικονομικά το διαγωνισμό και το Πετρίδειον Ίδρυμα. 

Η Κριτική Επιτροπή απαρτίζετε από καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Επιθεωρήτριες από το Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης και μέλη του Ομίλου μας. 

– Φεστιβάλ Πασχαλινών Παραδοσιακών Παιχνιδιών 

Το 2018 διοργανώσαν ακόμη  φεστιβάλ Πασχαλινών Παιχνιδιών στη Μηλιού στο οποίο συμμετείχαν και αρκετές Κοινότητες από τις οποίες συλλέξαν, όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολάου ,  πληροφορίες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την αίτηση τους  το 2017 για εγγραφή των στον Εθνικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Το 2019 διοργανώσαν το 1ο το Παμπάφιο Φεστιβάλ Πασχαλινών Παραδοσιακών Παιχνιδιών στο οποίο συμμετέχουν αρκετές Κοινότητες και Συλλόγοι της επαρχίας μας. Η κύρια δράση πραγματοποιήθηκε στον Πωμό. 

Λόγω πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε το 2020 και 2021. 

Ακόμη ανακοίνωσε πως προετοιμάζονται για το 2ο Φεστιβάλ το 2022 κατά το οποίο θα προσκληθούν και αντιπροσωπείες από Ευρωπαικές χώρες που συνεργάζονται  με σκοπό τη διατήρηση των παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλημάτων. 

Έθιμα 12ημέρου 

Για δύο χρονιές 2018 και 2019 ο Λαογραφικός Όμιλος “Κτήμα” αναβιώνει  τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Πλατεία Κένεντυ στην Πάφο. 

Στις 18 Δεκ. 2021 προγραμματίζαν και πάλι τη διεξαγωγή στο Χάνι. Η πρόταση τους  στάληκε στο Δημαρχείο το οποίο ενέκρινε τη διεξαγωγή και στήριξη πλην όμως δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των νέων μέτρων. 

– Παραδοσιακές Κυπριακές Φωνές 

Τον Αύγουστο του 2021 πραγματοποιήσαν περιοδεία σε 4 χωριά, (Κ. Πύργο Τυλληρίας, Νέο Χωρίο, Μηλιού και Λετύμπου) και στην Πάφο (Χάνι του Ιμπραήμ) κατά την οποία παρουσιάσαν με τις Κυπριακές Παραδοσιακές φωνές, τσιαττιστά του Παλιωμάτου και παραδοσιακούς χορούς 

– Διαγωνισμός Τσιατιστών 

Για 1η χρονιά το 2022 προγραμματίσαν  τη διεξαγωγή διαγωνισμού τσιατιστών στις 24 Φεβ. 2022 στην Πάφο ( Τσικνοπέπτη). 

– Διάφορες άλλες δράσεις εξίσου πολύ σημαντικές 

Έγινε έρευνα και καταγραφή στοιχείων τα οποία με εισήγηση του Ομίλου καταγράφηκαν στον Εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως: έθιμα του γάμου,το 2016, Πασχαλινά Παιχνίδια το 2017 και  Έθιμα του Πάσχα από Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Ανάσταση το 2018 

Ευρωπαικός Οργανισμός 

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου στις 24 Δεκ. 2019 εγγραφήκαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EEJeST που ασχολείτε με τη διατήρηση των παραδοσιακών παιχνιδιών και αθλημάτων στον οποίο συμμετέχουν 72 χώρες και πέραν των 142 Οργανισμών και συλλόγων.Τον Αύγουστο του 2021 έγινε δημοσίευση της επιστημονικής καταγραφής των Παιχνιδιών σε περιοδικό Παγκόσμιας Κυκλοφορίας (Frontiers Media SA) η οποία συντάχθηκε από ομάδα του τμήματος Ψηχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης 

Συμμετείχαν, όπως είπε,  με Βίντεο Κλιπ στην Παγκόσμια μέρα μητρικής γλώσσας που διοργάνωσε το Παροικιακό Σχολείο Bermigham στις 26 Φεβ. 2021 

Συμμετείχαν ακόμη  για 4 χρονιές (2018, 2019, 2020 και 2021) στο Φεστιβάλ TOCATI στην Βερόνα της Ιταλίας το οποίο ασχολείται με τα παραδοσιακά παιχνίδια – αθλήματα. Το 2020 λόγω πανδημίας συμμετείχαμε Διαδικτυακά 

“Ταξίδια”  

Ο Λαογραφικός Όμιλος “Κτήμα” πραγματοποίησε τα εξής ταξίδια :Burgas 18-22 Αυγ 2014, Ισπανία Σαν Σεμπαστιάν Ιούλιο 2016,  Βόλο Μάιο 2017, Πράγα 7-14 Ιουνίου 2018, – Βερόνα Σεπτέμβριο  2018,  Βερόνα 13-16 Σεπ – 2019,  Bermigham 31 Ιαν – 3 Φεβ. 2020,  Βερόνα 17-19 Σεπ. 2021. 

Ακόμη συνολικά στα 10 χρόνια λειτουργίας τους , προσθέτει ο κ. Παπανικολάου, συμμετείχαν 128 δράσεις,  2012 – 8,  2013-  4 δράσεις,  2014 – 9,  2015 – 7,  2016 – 15,  2017-  20 δράσεις,  2018 – 24 δράσεις,  2019 –  23 δράσεις και 2020 3 δράσεις  (2 διαδικτυακές ). Ακόμη το  2021 15 (4 διαδικτυακές) είναι σε εξέλιξη άλλες 2, μια αφορά την δημοσίευση επιστημονικής μελέτης σε διεθνούς φήμης περιοδικού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.  

Σε σχέση με τις συνεργασίες τις οποίες αναπτύξαν  με διάφορους φορείς και οργανισμούς σημείωσε πως αυτές είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, οι  Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το  Υφυπουργείο Τουρισμού, την  Εθνική Επιτροπή ΟΥΝΕΣΚΟ, το  Πάφος 2017 ήταν μια πολύ καλή συνεργασία (2016-2017), τον ΟΠΑΠ Κύπρου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Αφροδίτη Πάφος, το  Πανεπιστήμιο Νεάπολις, τον Δήμο Πάφου, το Δίκτυο της Βερόνας  (NETWORK OF VERONA),  AEJeST (European Organisation on Traditional Sports and Games), τη Πασυδύ,  αρκετές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου, τον Οργανισμό Νεολαίας, Συνδέσμους και Ομίλους Κύπρου και Εξωτερικού, την Παροικία του Birmingham, το Κατεχόμενο σχολείο Ριζοκαρπάσου, την Τράπεζα Κύπρου, το  Πετρίδειον Ίδρυμα. Επίσης το Γραφείο Προσκυνηματικών περιηγήσεων στο οποίο συμμετέχουν η Επισκοπή Μεσαορίας η ΥΚΑΝ και το γραφείο ΜΕΘΕΞΙΣ. Επιπρόσθετα με  αρκετές εταιρείες της Πάφου που στηρίζουν τις προσπάθειες τους, το  ΡΙΚ, τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και την εφημερίδα Αδέσμευτος. 

Επεσήμανε ακόμη πως όλες οι εκδηλώσεις περιέχουν τα στοιχεία της παράδοσης και των Εθίμων του τόπου μας και έχουν μοναδικό στόχο και σκοπό την διάδοση και διατήρηση ζωντανής της παράδοσης σε μια περίοδο μάλιστα που κινδυνεύουν τα πάντα λόγω παγκοσμιοποίησης. 

Η στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ομίλου ήταν ανύπαρκτη εκτίμησε, σημειώνοντας ωστόσο πως τα τελευταία χρόνια λόγω και τις μεγάλης τους  προσπάθειας και θεσμοθέτησης αρκετών παραδοσιακών δράσεων άρχισε να φαίνετε και η στήριξη των. 

Βασική μας στήριξη από την αρχή συνέχισε, “ ήταν ο Δήμος Πάφου τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Στήριξη έχουμε και από τις παραπάνω συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει”. Kαταληκτικά ο κ. Παπανικολάου σημείωσε, πως οφείλουμε  να φροντίζουμε και να προβάλλουμε την Ιστορία και τη παράδοση μας γιατί λαοί που την ξεχνούν είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό, κατέληξε. 

Σημείωση : Οι φωτογραφίες είναι από την τελετή βράβευσης των διακριθέντων μαθητών/τριών του 4ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Λαογραφίας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2021 στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης. 

6.12.21 

Γραφείο Τύπου Πετριδείου Ιδρύματος 

Κωνσταντία Σωτηρίου

Κωνσταντία Σωτηρίου

Πετρίδειο Ίδρυμα - Κωνσταντία Σωτηρίου 1

 

Η Κωνσταντία Σωτηρίου, η “Aισέ πάει διακοπές” και η βράβευση από το Πετρίδειο ίδρυμα 

Κωνσταντία Σωτηρίου : Οι διακηρύξεις λογοτεχνικών διαγωνισμών είναι ένα “κτύπημα” στον ώμο που σε βοηθά να συνεχίσεις 

H Κωνσταντία Σωτηρίου, χαρακτηρίζει πολύ  σημαντικές τις  διακηρύξεις λογοτεχνικών διαγωνισμών, δηλώνοντας πως όταν είσαι νέος λογοτέχνης χρειάζεσαι ,  αυτή την επιβεβαίωση της διάκρισης , αφού είναι ένα “κτύπημα” στον ώμο το οποίο σε βοηθά να συνεχίσεις. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Πετριδείου Ιδρύματος, θεωρεί την σχέση της με το Πετρίδειο Ίδρυμα μετά και την βράβευση της από το  Πετρίδειο  Ίδρυμα στο διαγωνισμό βραβείων “Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη” στο είδος της Νουβέλας ή της Συλλογής Διηγημάτων με το μυθιστόρημα « Η Αισέ πάει διακοπές», πολύ  φιλική και εγκάρδια. Εκτιμά ότι η λογοτεχνία είναι ο φτωχός συγγενής και δεν παίρνει  την προβολή που παίρνουν άλλες τέχνες όπως είναι το θέατρο. Aυτή την περίοδο βρίσκεται στην  φάση της εσωστρέφειας και της συγγραφής . “Είναι η ώρα τις σιωπής για μένα μετά από την έκδοση μέχρι να νιώσω ξανά ότι ήρθε η ώρα να βγάλω προς τα έξω αυτά για τα οποία δουλεύω και γράφω τώρα, συμπλήρωσε. 
Ομολογεί πως έγραφε μικρά διηγήματα από πριν. Το βιβλίο της « Η Αισέ πάει διακοπές» το οποίο αφορά την περίοδο την οποία είχαν ανοίξει τα οδοφράγματα, το έγραψε όταν βρήκε τυχαία ένα δημοσίευμα που μιλούσε για μια γυναίκα η οποία ήταν Τουρκοκύπρια και που ο γιος της όταν ήθελε να περάσει στις ελεύθερες περιοχές για να πάρει το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να γίνει Ευρωπαίος Πολίτης, αντιλήφθηκε ότι η μητέρα του δεν βρισκόταν στα αρχεία  και την οδήγησε να του αποκαλύψει ότι στην πραγματικότητα ήταν Ελληνοκύπρια χριστιανή . 
Επίσης ότι άλλαξε θρησκεία και κοινότητα, όταν ερωτεύθηκε τον πατέρα της. Με βάση αυτό, κάνει, συνέχισε η συγγραφέας μια λογοτεχνική ιστορική  αναδρομή στην ιστορία της Κύπρου, στα πρώτιστα χρόνια από την ανεξαρτησία και επικεντρώνεται  στο θέμα της ταυτότητας, δηλαδή το τι σημαίνει να είσαι χριστιανός και τι μουσουλμάνος, αλλά και τι σημαίνει να είσαι Ελληνοκύπριος και τι Τουρκοκύπριος στην Κύπρο.  Επίσης  πως η ιστορία σ’ έναν τόπο, όπως τον δικό μας,  κάνει τους ανθρώπους να είναι σαν ένα “φτερό στον άνεμο” , τους επηρεάζει απόλυτα και είναι ουσιαστικά έρμαιο των καταστάσεων. Ακόμη πως ο άνθρωπος προσπαθεί μέσα από όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση του να σταθεί όρθιος σ΄αυτή την κατάσταση και να αντιληφθεί τι είναι στην πραγματικότητα.   
Το « Η Αισέ πάει διακοπές» από τις εκδόσεις Πατάκη  βραβεύτηκε με το Athens Prize for Literature στην Ελλάδα το 2016 και είχε καλές υποψηφιότητες. Ήταν υποψήφιο στα κρατικά βραβεία της Ελλάδας, στα κρατικά βραβεία της Κύπρου , στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενη του λογοτεχνικού περιοδικού  “Αναγνώστης” και της εταιρείας συγγραφέων για το βραβείο Μένη Κουμανταρέα.
Όταν έλαβε μέρος στον διαγωνισμό, του Πετριδείου Ιδρύματος  ομολογεί  πως  δεν ήξερε κανέναν .  Ωστόσο θα χαρακτήριζε την σχέση που έχουν  αναπτύξει φιλική και “αγαπησιάρικη”. Όταν είχε  κάνει την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου στην Πάφο με τη Άννα Τσέλεπου και την Ξένια Λοϊζίδoυ , είχε  έκπληξη μια ωραία ανθοδέσμη από το Πετρίδειο και την παρουσία πολλών φίλων από το ίδρυμα και χάρηκε πάρα πολύ. 
Εκτιμά πως  oι  προκηρύξεις λογοτεχνικών διαγωνισμών στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικές . Καταρχάς  σημείωσε, όταν είσαι νέος λογοτέχνης χρειάζεσαι αυτή την επιβεβαίωση της διάκρισης , είναι ένα “κτύπημα” στον ώμο το οποίο σε βοηθά να συνεχίσεις. Είναι σημαντικό και για το πορτοφόλιο , και για τον δικό σου συγγραφέα αλλά και του βιβλίου. Αλλά την ίδια στιγμή είναι πολύ σημαντικός  ένας χρηματικός διαγωνισμός, αλλά και το να υπάρχει, όπως είπε, και αυτού του είδους η επιβράβευση, διότι η συγγραφή στην Κύπρο θεωρείται ότι είναι ένα χόμπι. 
Θεωρούμαστε λοιπόν συνέχισε , “ότι είμαστε χομπίστες και από τον ελεύθερο μας χρόνο γράφουμε και παράγουμε όσα παράγουμε. Θα ήθελα να πω ότι τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Είναι πολύ δύσκολο να τα κάνεις όλα και να γράφεις συγχρόνως . Είναι πολύ σημαντικό ότι έχεις αυτή την οικονομική επιβράβευση. Δεν είναι πολλοί διαγωνισμοί που έχουν αυτού του είδους την επιβράβευση”.
 Παραδέχτηκε επίσης πως αυτή  η εμφάνιση η λογοτεχνική που  της δόθηκε από το Πετρίδειο Ιδρυμα είναι πολύ σημαντική. 
Ερωτηθείσα πως εκτιμά την προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών στον τόπο μας αλλά κα κατά πόσο έχει αναβαθμιστεί η εικόνα της Κύπρου στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού  η κ. Σωτηρίου σημείωσε πως η  λογοτεχνία είναι ο φτωχός συγγενής και πως δεν λαμβάνει την  προβολή που παίρνουν άλλες τέχνες όπως είναι το θέατρο. 
Γενικά  είπε, όλες οι τέχνες στην Κύπρο είναι ο φτωχός συγγενής άλλων πραγμάτων. Εκτίμησε , ότι θα μπορούσαν να γίνονταν περισσότερα, και να υπήρχαν και άλλες πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας. Είπε ακόμη πως  θα πρέπει να υπάρχει ενθάρρυνση για λογοτεχνικές μεταφράσεις στο εξωτερικό. Να γίνεται περισσότερη δουλειά, σημειώνοντας πως τώρα όλη η δουλειά γίνεται βασικά από τους συγγραφείς. Να φτάσει ο εκδότης και μια αίτηση στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. Πρέπει  συνέχισε, να υπάρχει μια πιο οργανωμένη δομή, ούτως ώστε, να βγει η λογοτεχνία  προς τα έξω. “Έξω”  σημείωσε, δεν είναι μόνο η Ελλάδα είναι οι μεγάλες γλώσσες τα γαλλικά τα γερμανικά , τα αγγλικά.  Σε σχέση με την  κατάσταση στην Κύπρο νιώθει, όπως τονίζει απογοήτευση και ότι είναι  μόνοι τους πολλές φορές. 
Από την άλλη  ωστόσο σημειώνει πως  οι πολιτιστικές υπηρεσίες πάντα τους  στηρίζουν για την συμμετοχή τους σε  φεστιβάλ στο εξωτερικό . 
Έχουμε επιχορηγήσεις των ταξιδιών μας , μας προτείνουν να συμμετέχουμε σε φεστιβάλ και αυτό βοηθά στο να γίνουν μεταφράσεις μέρος της δουλειάς μας ή να ακουστεί το βιβλίο και η δουλειά μας. Όλα αυτά είναι σημαντικά, συμπλήρωσε.   
Πρόσθεσε πως γίνονται κάποια πράγματα αλλά μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα, αναφέροντας πως όλο αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο γενικά που η Πολιτεία πρέπει  να αντιμετωπίζει την λογοτεχνία και τους συγγραφείς. 

Ερωτηθείσα τι να αναμένουμε από την ίδια,  η συγγραφέας ανέφερε πως έχει ολοκληρώσει μια τριλογία με αυτά τα τρία βιβλία που θεωρεί ότι ήταν πολύ σημαντικό συγγραφικά αυτό το εγχείρημα . Κάλυψα είπε, “ μια θεματολογία που ήθελα να καλύψω, μίλησα για το πως οι γυναίκες βιώνουν τον πόλεμο είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για μένα και κάπου όλος αυτός ο “κουρνιακτός” της συγγραφής και της ανταπόκρισης των βιβλίων πρέπει να κατακαθίσει πριν επαναμφανιστώ με οτιδήποτε”. 
Γράφει και είναι στην πορεία ενός βιβλίου αυτή την στιγμή. Έχει συμμετάσχει σε κάποιες ανθολογίες και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, ωστόσο εκτιμά ότι για την ώρα είναι στην φάση της εσωστρέφειας και της συγγραφής που είναι πολύ σημαντικό. Είναι η ώρα τις σιωπής για μένα μετά από την έκδοση μέχρι να νιώσω ξανά ότι ήρθε η ώρα να βγάλω προς τα έξω αυτά για τα οποία δουλεύω και γράφω τώρα, όπως είπε . Η Κωνσταντία Σωτηρίου, εξέφρασε τις ευχαριστίες της  προς το Πετρίδειο Ίδρυμα επειδή ήταν από τα πρώτα βραβεία που της απονεμήθηκαν στο ξεκίνημα . Πάντα σκέφτομαι το Πετρίδειο με ιδιαίτερη αγάπη για την στήριξη και πάντα έχω σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου αυτό το βραβείο, κατέληξε.   

Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε το 1975 στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακού στην ιστορία της Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Εργάζεται ως λειτουργός τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διηγήματα της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά στην Κύπρο και στην Ελλάδα.Τα θεατρικά της έργα « Σπασμένα » και « Τζεμαλιγιέ» έχουν παρουσιαστεί σε θεατρικές σκηνές στην Κύπρο. Κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα « Η Αισέ πάει διακοπές» από τις εκδόσεις Πατάκη που βραβεύτηκε με το Athens Prize for Literature, ήταν στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Κύπρου και στη βραχεία λίστα στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων των βραβείων του περιοδικού ‘Ο Αναγνώστης’ και του περιοδικού ‘Κλεψύδρα’.
Eπίσης « Η Αισέ πάει διακοπές» βραβεύτηκε από το Πετρίδειο Ίδρυμα στο διαγωνισμό βραβείων “Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη” κατά το έτος 2016 στο είδος της Νουβέλας ή της Συλλογής Διηγημάτων .Με τον επιτυχημένο αυτό διαγωνισμό η Πάφος συνεχίζει να δίνει το στίγμα της στον Πανελλήνιο χάρτη των Λογοτεχνικών Βραβείων κύρους, γεγονός που αναβαθμίζει την εικόνα της στον ευρύτερο χώρο πολιτισμού.  Επίσης αναδείχθηκε νικήτρια του λογοτεχνικού Βραβείου της Κοινοπολιτείας 2019 της περιφέρειας Ευρώπης και Καναδά, για το διήγημά της “Έθιμα θανάτου” που αποτελεί μέρος της “Πικρίας χώρας”.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

29.11.21

Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου

Πετρίδειο Ίδρυμα - Δελτίο Τύπου 2

13 Απριλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το Πετρίδειο Ίδρυμα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με σκοπό την προώθηση της έρευνας γύρω από την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πάφου και της ευρύτερης περιφέρειάς της .Σε αυτά τα πλαίσια, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις ανέλαβε να υλοποιήσει ερευνητικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Ο Τύπος της Πάφου κατά την περίοδο 1878-1960» υπό την ευθύνη και επιμέλεια του Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας Γιώργου Γεωργή.

Το πρόγραμμα αφορά στην συλλογή υλικού για τις έντεκα εφημερίδες και τα δύο περιοδικά που εκδίδονταν στην Πάφο από το 1906 έως το 1960, είτε σε σύντομο είτε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για τους εκδότες, τους υπεύθυνους συντελεστές καθενός εντύπου καθώς και για τα τυπογραφεία που λειτουργούσαν τότε στην Πάφο.

Κατά την πρώτη φάση του έργου, που διήρκησε σχεδόν επτά μήνες και που πλέον ολοκληρώνεται, συγκεντρώθηκε  και ταξινομήθηκε πρωτογενές αρχειακό υλικό από τα Μητρώα του Κρατικού Αρχείου Κύπρου και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία, από το Ιστορικό Αρχείο στη Λεμεσό και από τις κυπριακές εφημερίδες που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (πρώην Βιβλιοθήκη Φανερωμένης) και στη Βιβλιοθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκωσία.

Ακολουθεί η επόμενη φάση της έρευνας με τη μελέτη και ανάλυση του υλικού, που αποτελεί ουσιαστικά και την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, με τη συγγραφή ενός τόμου που θα καταπιαστεί με την ανάδειξη της εξέλιξης του Τύπου της Πάφου, της πορείας και των στοιχείων της ταυτότητας κάθε εντύπου χωριστά. Το πόνημα φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή αναφοράς για τον κόσμο της Πάφου, καθώς θα αναδεικνύονται επιφανή πρόσωπα της υπό εξέταση εποχής, οι αντεγκλήσεις τους, οι καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της Πάφου, τα ενδιαφέροντα, τα επαγγέλματα, η οικονομική ζωή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δικηγορικό, το δικαστικό το αστυνομικό σώμα της Πάφου, οι πολιτιστικές δραστηριότητες και η πνευματική ζωή της Πάφου, διάφορα κοινωνικά ζητήματα της τοπικής (χριστιανικής και μουσουλμανικής) κοινωνίας, που περιλάμβαναν κατ’ ουσία τον κύκλο της ζωής των αγροτών και των αστών της επαρχίας Πάφου κατά τους χρόνους της Αγγλοκρατίας, έχοντας ως υπόβαθρο τα ιστορικά γεγονότα που απασχολούσαν την κυπριακή κοινωνία όπως αποτυπώνονταν και στα πρωτοσέλιδα των παφίτικων εντύπων.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τα τέλη της φετινής χρονιάς με την έκδοση σχετικού τόμου.

 

 

 

 

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Προκήρυξη Πανελλήνιων Λογοτεχνικών Βραβείων «Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη».

 

Το Πετρίδειο Ίδρυμα, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη, προκηρύσσει τον πιο κάτω λογοτεχνικό διαγωνισμό:

Οι θεματικές κατηγορίες είναι οι εξής:

Α. Μυθιστόρημα, Β. Διήγημα, Γ. Παιδική Λογοτεχνία, Δ. Θεατρικό

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν, είναι τα εξής:

Α. Μυθιστόρημα:

Θα δοθούν τρία βραβεία (1ο, 2ο, 3ο) και τρεις έπαινοι.

Η επιτροπή μπορεί κατά την κρίση της να δώσει είτε παραπάνω βραβεία, είτε να μην δοθούν κάποια αν κρίνει ότι τα έργα δεν είναι άξια βράβευσης.

Το πρώτο βραβείο θα εκδοθεί από το Πετρίδειο Ίδρυμα και τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη.

Τα έξοδα της έκδοσης επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τους διοργανωτές και δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση για την έκδοση από τον συγγραφέα.

Θα εκδοθούν 100 (εκατό) αντίτυπα τα οποία θα δοθούν στον συγγραφέα, 2 (δύο) αντίτυπα τα οποία θα παραχωρήσει το Ίδρυμα ως δωρεά στις δημοτικές βιβλιοθήκες Πάφου και Γεροσκήπου ενώ 1 (ένα) αντίτυπο θα παραμείνει στην βιβλιοθήκη του Ιδρύματος και 10 (δέκα) αντίτυπα τα οποία θα παραμείνουν στον Εκδοτικό Οίκο για προώθηση. Τα πνευματικά δικαιώματα κατανέμονται εξίσου μεταξύ του συγγραφέα και του Πετριδείου Ιδρύματος.

Β. Διήγημα:

Θα δοθούν τρία βραβεία (1ο, 2ο, 3ο) και τρεις έπαινοι.

Τα βραβεία και οι έπαινοι θα εκδοθούν σε τόμο.

Η επιτροπή μπορεί κατά την κρίση της να δώσει είτε παραπάνω βραβεία, είτε να μην δοθούν κάποια αν κρίνει ότι τα έργα δεν είναι άξια βράβευσης.

Τα έξοδα της έκδοσης επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τους διοργανωτές και δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση για την έκδοση από τους συγγραφείς. Θα εκδοθούν 30 (τριάντα) αντίτυπα ανά επιτυχόντα τα οποία θα δοθούν στους συγγραφείς, 2 (δύο) αντίτυπα τα οποία θα παραχωρήσει το Ίδρυμα ως δωρεά στις δημοτικές βιβλιοθήκες Πάφου και Γεροσκήπου ενώ 1 (ένα) αντίτυπο θα παραμείνει στην βιβλιοθήκη του Ιδρύματος και 10 (δέκα) αντίτυπα τα οποία θα παραμείνουν στον Εκδοτικό Οίκο για προώθηση. Τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στους συγγραφείς.

Γ. Παιδική Λογοτεχνία

Θα δοθούν τρία βραβεία (1ο, 2ο, 3ο) και τρεις έπαινοι.

Η επιτροπή μπορεί κατά την κρίση της να δώσει είτε παραπάνω βραβεία, είτε να μην δοθούν κάποια αν κρίνει ότι τα έργα δεν είναι άξια βράβευσης.

Το πρώτο βραβείο θα εκδοθεί από το Πετρίδειο Ίδρυμα και τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη.

Τα έξοδα της έκδοσης επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τους διοργανωτές και δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση για την έκδοση από τον συγγραφέα.

Θα εκδοθούν 200 (διακόσια) αντίτυπα τα οποία θα δοθούν στον συγγραφέα, 2 (δύο) αντίτυπα τα οποία θα παραχωρήσει το Ίδρυμα ως δωρεά στις δημοτικές βιβλιοθήκες Πάφου και Γεροσκήπου ενώ 1 (ένα) αντίτυπο θα παραμείνει στην βιβλιοθήκη του Ιδρύματος και 10 (δέκα) αντίτυπα τα οποία θα παραμείνουν στον Εκδοτικό Οίκο για προώθηση. Τα πνευματικά δικαιώματα κατανέμονται εξίσου μεταξύ του συγγραφέα και του Πετριδείου Ιδρύματος.

Δ. Θεατρικό Έργο

Θα δοθούν τρία βραβεία (1ο, 2ο, 3ο) και τρεις έπαινοι.

Η επιτροπή μπορεί κατά την κρίση της να δώσει είτε παραπάνω βραβεία, είτε να μην δοθούν κάποια αν κρίνει ότι τα έργα δεν είναι άξια βράβευσης.

Στο πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί το ποσό των 400ευρώ.

Τα πνευματικά δικαιώματα όλων των  βραβευθέντων έργων παραχωρούνται στο Πετρίδειο Ίδρυμα. Σε περίπτωση που κάποιο από τα έργα παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε θεατρική σκηνή ο συγγραφέας δικαιούται ποσοστό 10% επί των καθαρών εισπράξεων.

Σε όλους τους επιτυχόντες θα απονεμηθεί τιμητικό δίπλωμα.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

  1. Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν Κύπριοι και Ελλαδίτες συγγραφείς, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο, την Ελλάδα ή το εξωτερικό.
  2. Τα έργα πρέπει απαραίτητα να είναι στην ελληνική γλώσσα.
  3. Το περιεχόμενο των έργων, πρέπει να διακρίνεται για τη λογοτεχνική του ποιότητα.
  4. Το μυθιστόρημα θα είναι μέχρι 100 σελίδες, το παραμύθι μέχρι 30 σελίδες, το διήγημα μέχρι 6 σελίδες και το θεατρικό έργο μέχρι 50 σελίδες.
  5. Τα έργα πρέπει να αποστέλλονται με e-mail στη διεύθυνση :

petridioidryma@cytanet.com.cy

  1. Όλες οι συμμετοχές πρέπει να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα, μικρή περίληψη του έργου, φωτογραφία του συγγραφέα, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση και τηλέφωνο, καθώς επίσης και υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους του Διαγωνισμού που περιλαμβάνονται στην παρούσα προκήρυξη.
  2. Το όριο συμμετοχής του κάθε διαγωνιζομένου είναι μία συμμετοχή ανά θεματική κατηγορία.
  3. Τα κείμενα θα ελέγχονται εφόσον αποστέλλονται σε μορφή: Word, Α4, 12αρι Times.
  4. Τα έργα που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό δε θα πρέπει να έχουν εκδοθεί σε έντυπη ή e-book μορφή, ή σε blog.

Για τα μυθιστορήματα και μόνο εξαιρείται ή έκδοση μέρους σε ηλεκτρονική μορφή (χωρίς isbn και οποιαδήποτε δικαιώματα) έως του μισού του έργου (50%).

  1. Μέχρι την δημοσίευση των αποτελεσμάτων τα έργα που στέλνονται στον διαγωνισμό δεν μπορούν να εκδοθούν ή δημοσιευτούν τυπωμένα ή ηλεκτρονικά. Μετά το πέρας του διαγωνισμού απελευθερώνονται, με εξαίρεση τα βραβευμένα προς δημοσίευση.
  2. Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει από Κριτική Eπιτροπή.

Η Επιτροπή δικαιούται : (α) Να απονείμει βραβείο (β) Να μην απονείμει βραβείο. Η απόφαση της Επιτροπής η οποία θα είναι αιτιολογημένη μέσω σκεπτικού, είναι τελεσίδικη και οι συμμετέχοντες  αποδέχονται  ανεπιφύλακτα την κρίση της.

  1. Τελευταία ημερομηνία υποβολής έργων ορίζεται η 31η Μαρτίου 2018.
  2. Συμμετοχές οι οποίες δεν πληρούν τους πιο πάνω όρους, δεν θα ληφθούν υπόψη.
  3. Οι βραβευθέντες με Α’ Βραβείο δεν θα μπορούν για τους επόμενους δυο διαγωνισμούς να συμμετάσχουν στην ίδια κατηγορία.
  4. Κατά την απονομή οι βραβευθέντες με Α’ Βραβείο και όλοι οι βραβευθέντες στην θεματική ενότητα του Διηγήματος πρέπει να τιμήσουν με την παρουσία τους, τους διοργανωτές.
  5. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής εξαιρούνται του διαγωνισμού.

Η ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων, θα ανακοινωθεί αργότερα.

 

Μιχαλάκης Μαραθεύτης                                Αμαλία Πικρίδου – Λούκα

Πρόεδρος του Δ.Σ. του                                  Εκδότρια – Εκδόσεις

Πετριδείου Ιδρύματος                                    “Ζωή και Τέχνη”