«Τα παιδιά της Πάφου ειναι και δικά μας παιδιά»

Το Ιστορικό μας
Μάθετε ποιοί είμαστε και τι κάνουμε

19 Απριλίου 1994

Ίδρυση Πετριδείου Ιδρύματος

Το Πετρίδειο Ίδρυμα ιδρύεται με πρωτοβουλία και κληροδότημα του μ. Χριστόδουλου Πετρίδη στις 19 Απριλίου 1994 στην Πάφο. Ιδρύθηκε ως αγαθοεργό Ίδρυμα το οποίο διέπεται από τον περί Σωματείων νόμο αρ. 57/72 με αριθμό μητρώου 95 (*). Πιστοποιητικό Εγγραφής

Η πρώτη Διαχειριστική Επιτροπή, που ήταν 9 μελής, αποτελείτo από τα πιο κάτω άτομα:

  1. Τον Ιδρυτή Χριστόδουλο Πετρίδη από την Πάφο
  2. Τον εκάστοτε Μητροπολίτη Πάφου ή εκπρόσωπό του
  3. Τον εκάστοτε Πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου ή εκπρόσωπό του
  4. Τον εκάστοτε Έπαρχο Πάφου ή εκπρόσωπό του
  5. Τον εκάστοτε Δήμαρχο Πάφου ή εκπρόσωπό του
  6. Τον εκάστοτε Επαρχιακό Λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας Πάφου ή εκπρόσωπό του
  7. Τον εκάστοτε Συντονιστή Λυκειάρχη της επαρχίας Πάφου ή εκπρόσωπό του
  8. Τον εκάστοτε Πρόεδρο ή Υπεύθυνο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (Κλάδος Πάφου)
  9. Τον Πολιτικό Μηχανικό Κώστα Μούγιαννο από την Πάφο.

23 Νοεμβρίου 1998

Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής αυξάνονται από 9 σε 10 με την προσθήκη του Επιχειρηματία κ. Μιχαλάκη Μαραθεύτη, ο οποίος αναλαμβάνει τη  θέση του Γραμματέα του Ιδρύματος.

20 Οκτωβρίου 2000

Κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του Πετριδείου Μεγάρου από τον έντιμο Υπουργό Εσωτερικών κ. Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

 

9 Απριλίου 2003

Ο μ. Χριστόδουλος Πετρίδης παραμένει Πρόεδρος μέχρι τις -9/04/2003 όταν  αντικαθίσταται από τον καταξιωμένο Εκπαιδευτικό και πρώην Λυκειάρχη κ. Γεώργιο Μιχαηλίδη. Επίσης η Διαχειριστική Επιτροπή προχωρεί σε αύξηση των μελών της από 10 σε 11 με την προσθήκη του καταξιωμένου πρώην Τραπεζικού κ. Γεώργιου Στενιώτη, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Ταμία του Ιδρύματος.

Στις 9 Απριλίου 2003 ο μ. Χριστόδουλος Πετρίδης ανακηρύσσεται επίτιμος Πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος.

 

14 Φεβρουαρίου 2004

Εγκαινιάζεται το Πετρίδειο Μέγαρο από τον έντιμο Υπουργό Οικονομικών κ. Μάρκο Κυπριανού.

 

4 Απριλίου 2012

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ Γεώργιος Μιχαηλίδης υποβάλλει την παραίτησή του και νέος Πρόεδρος αναλαμβάνει ο μέχρι τότε Γραμματέας του Ιδρύματος κ. Μιχάλης Μαραθεύτης

 

26 Οκτωβρίου 2012

Η Διαχειριστική Επιτροπή του Ιδρύματος προχωρεί σε διορισμό του πρώην Αντιδημάρχου Πάφου κ. Σίμου Τσέλεπου στη θέση του Γραμματέα, η οποία έμεινε κενή μετά που ο μέχρι τότε Γραμματέας (04/04/2012) ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Ιδρύματος.

 

17 Νοεμβρίου 2017

Η Διαχειριστική Επιτροπή κάνει αποδεκτή την παραίτηση του εκάστοτε Επαρχιακού Λειτουργού του Γραφείου Ευημερίας Πάφου και προχωρεί στον διορισμό του πρώην Τραπεζικού κ. Παντελή Χαραλάμπους στη θέση του Βοηθού Ταμία.

 

Μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του Πετριδείου Ιδρύματος και ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις μας δηλώνωντας την ηλεκτρονική σας διεύθυνση πιο κάτω
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ

———————————————————————–

Ο Χριστόδουλος Πετρίδης γεννήθηκε στη Πάφο στις -9.12.2013 και ήταν το πέμπτο από τα δέκα παιδιά του Στέφανου Πετρίδη και της Ελένης Σεϊμένη.

Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου και στη Ναυτομηχανική Σχολή «‘Ο Προμηθέας»του Πειραιά. Μετά το πέρας των σπουδών του επέστρεψε στη Κύπρο όπου εργάστηκε για δύο χρόνια.

Οι οικονομικές ανάγκες της οικογένειας του, υποχρέωσαν τον Χριστόδουλο Πετρίδη να φύγει από την Κύπρο και να εργαστεί πολύ σκληρά για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό.

Το 1937-1938 εργάστηκε στο ΠόρτΣάιντ της Αιγύπτου στην εταιρία Canal De Suez, to 1938-1940 στο Τζιπουτί (Γαλλική Σομαλία) όπου εργάστηκε στους σιδηροδρόμους.

Η έναρξη του Β΄. Παγκοσμίου Πολέμου το 1940 και με την οικονομική κρίση που επικρατούσε τον υποχρέωσαν να φύγει για το Aden της Αραβίας και το 1944 με την υποχώρηση του πολέμου επέστρεψε και πάλι στο Τζιπουτί και εργάστηκε σαν μηχανικός.

Το 1950 δημιούργησε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες βιομηχανία αεριούχων ποτών και ταυτόχρονα με το εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών τα οποία εισήγαγε από την Γαλλία και τα πωλούσε κυρίως στο στρατό.

Το 1960 εγκατέλειψε τις επιχειρήσεις του στο Τζιπουτί και επέστρεψε στην Κύπρο και έκτοτε με τη σύζυγο του Μαρία ζούσαν στη Πάφο η οποία απεβίωσε τον Φεβράρη του 2002.

Επειδή το ζεύγος δεν είχαν την τύχη να αποκτήσουν παιδιά και επειδή το ζεύγος ήταν αφοσιωμένο να προσφέρει στη κοινωνία της Πάφου εφαρμόζοντας το «Μακάριον εστί διδόναι ή λαμβάνειν» (Όμηρος) και «Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί πάλεις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε» (Κ.Καβάφης).

Το 1994 ίδρυσε το Πετρίδειο  Ίδρυμα στο οποίο μεταβίβασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του (αξίας πέραν του ενός εκατομμυρίου λιρών) και σκοπός του Ιδρύματος ήταν να προσφέρει υποτροφίες σε άπορους μαθητές σε Πανεπιστήμια Ελλάδας και Κύπρου, να δίνονται χορηγίες σε αθλητικά Σωματεία, εισφορές για κοινωφελείς σκοπούς όπως πιο κάτω.-

1)Με δωρεάν ύψους £256,300.- αγοράστηκαν για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Πάφου αξονικός τομογράφος και μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας(Οστεογράφος).

2)Συνεισέφερε ποσό £80,000.- για την ανέγερση του Θ΄. Νηπιαγωγείου Πάφου, το οποίο μετονομάστηκε σε «Πετρίδειο Νηπιαγωγείο».

3)Συνεισέφερε ποσό £40,000.- για την ανέγερση της εκκλησίας της «Παναγίας της Θεραπεύτριας» στον περίβολο του Νοσοκομείου Πάφου.

4)Προσέφερε ένα οικόπεδο για την κατασκευή σκαλιστού εικονοστασίου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου και Βαρνάβα.

5)Κάθε χρόνο βοήθειες σε πολύτεκνες μητέρες γύρω στα €2,500.-

6)Χορηγίες σε Αθλητικά Σωματεία της Πάφου γύρω στα €9,000.-

7)Χορηγίες σε Υπότροφους γύρω στα €6,000.-

8)Χορηγίες σε Συνδέσμους και φτωχές οικογένειες γύρω στα €3.000.-

9)Πέθανε στο σπίτι του, στις 21.9.2010 ημέρα Τρίτη και ώρα 8.45 π.μ. σε ηλικία 97 ετών. Μετά τον θάνατο του ο μ. Χριστόδουλος Πετρίδης άφησε κληροδότημα γύρω στο €1.000.000.- ποσό που διανεμήθηκε εξ ίσου στους καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Χωρίς υπερβολή ο μ. Χριστόδουλος Πετρίδης, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ο εθνικός ευεργέτης της Πάφου. Ήταν ένα γνήσιο παιδί της φτωχολογιάς, άνθρωπος με σπάνιο αίσθημα φιλανθρωπίας και αλτρουισμού, σεμνός και προτιμώντας πάντα  τα έργα από τα λόγια, ενσαρκώνει σε δύσκολους καιρούς τις αξίες κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, τον μεγάλο δωρητή της Πάφου και δημιουργεί ένα υπέροχο παράδειγμα προς μίμηση.