Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 03/03/2018 στον πολιτιστικό χώρο « Τεχνόπολις 20» στην Πάφο, απενεμήθησαν τα  Βραβεία του 3ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη»

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ κος Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου κος  Μιχάλης Παυλίδης εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών,  λόγιοι της Πάφου εκπρόσωποι Οργανώσεων  και  Σωματείων και φίλοι και εκτιμητές του έργου του Πετριδείου Ιδρύματος.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο από την ζωή και το έργο του ζεύγους Πετρίδη καθώς και από τις δράσεις του Πετριδείου Ιδρύματος

Στις 12/01/2017 το Πετρίδειο  Ίδρυμα σε συνεργασία με τις εκδόσεις  «Ζωή και Τέχνη» προκήρυξε τον τρίτοΠανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό για την συγγραφή  των πιο κάτω  έργων:

  1. Νουβέλας ή Συλλογής Διηγημάτων  έκδοσης 2016
  2. Παιδικής Λογοτεχνίας έκδοσης 2016
  3. Μυθιστορήματος έκδοσης 2016

Η κριτική επιτροπή  αποτελείτο από τρείς καταξιωμένους συγγραφείς,την Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, τον ΚωνσταντίνοΒολάκη και την Μαρία Ολυμπίου.

Χαιρετισμό στην τελετή απεύθυνε εκ μέρους του Δημάρχου Πάφου, ο Δημοτικός Γραμματέας Θέμης Φιλιππίδης  ο οποίος  αφού συνεχάρη το Ίδρυμα για την  προκήρυξη  του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού ανάφερε ότι είναι κάτι τέτοιες  πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν  την πολιτιστική ζωή της Πάφου, και ότι η συνεργασία του Δήμου Πάφου με το Πετρίδειο  Ίδρυμα θα συνεχιστή.

Το Πρώτο Βραβείο στην κατηγορία Νουβέλα-Διήγημα απενεμήθη στον κ. Αλέξανδρο Ακριτίδη για το έργο του «Της Ζήσης Χαρμολύπες» και το αντίστοιχο στην κατηγορία Παιδικής Λογοτεχνίας στην Ευθυμία Χρίστου Δημητρίου για το έργο της «Ο Ρίνος ο Ρινόκερος ο Αμφιβιούλης ο Βατραχούλης». Όσον αφορά το Μυθιστόρημα, η κριτική επιτροπή έκρινε ότι δεν υπήρχε συμμετοχή άξια βράβευσης.

Ήδη ο επιτυχημένος αυτός διαγωνισμός κατέστη θεσμός και η Πάφος αναγνωρίζεται πλέον  στον Πανελλήνιο χάρτη των Λογοτεχνικών Βραβείων κύρους, γεγονός που αναβαθμίζει την εικόνα της στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού.

Στο τέλος της εκδήλωσης  παρεδόθησαν από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Μιχάλη Μαραθεύτη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη  «Χριστόδουλος  Γαλατόπουλος»   Πάφου και στην Πετρίδειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γεροσκήπου, μια σειρά από όλα τα βιβλία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, δείχνοντας για μια ακόμη φορά στην πράξη το ενδιαφέρον του Ιδρύματος  για τον εμπλουτισμό τους.

Την εκδήλωση παρουσίασε  η συνεργάτιδα του Πετριδείου Ιδρύματος Αμαλία Πικρίδου Λούκα.