Με μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 13.12.2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου το τέταρτο ετήσιο φιλολογικό μνημόσυνο των μεγάλων ευεργετών της Πάφου  μ. Χριστόδουλου & Μαρίας Πετρίδη.

Στο  φιλολογικό μνημόσυνο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, λόγιοι της Πάφου, εκπρόσωποι Οργανώσεων, Σωματείων,  και πλήθος φίλων και εκτιμητών του έργου του Πετριδείου Ιδρύματος.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε φιλμάκι με θέμα τη ζωή και το έργο του ζεύγους Πετρίδη και τη δράση του Πετριδείου Ιδρύματος.

Ο Δήμαρχος Πάφου κος Φαίδωνας Φαίδωνος σε  χαιρετισμό του σημείωσε το φιλανθρωπικό έργο του ζεύγους Πετρίδη. Επίσης ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει θεσπίσει κανονισμούς βάσει των οποίων ο Δήμος Πάφου θα αναγνωρίζει τους ευεργέτες του, παρελθόντες αλλά και μελλοντικούς και σε αυτό τον κατάλογο που θα  καταρτιστεί, το ζεύγος  Πετρίδη θα έχει περίοπτη θέση.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κος Μιχαλάκης Μαραθεύτης, ο οποίος  μίλησε για τη ζωή και το έργο του ζεύγους Πετρίδη κάνοντας αναφορά στις μεγάλες δωρεές τους προς την κοινωνία της Πάφου και αναφέροντας συγκεκριμένα έργα και ποσά. Επίσης αναφέρθηκε στους νέους θεσμούς του Πετριδείου Ιδρύματος: τον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό και το Αθλητικό Συμπόσιο, που σηματοδοτούν την επέκταση του Ιδρύματος στον τομέα του Πολιτισμού. Όσον αφορά δε στον πολιτισμό, ο κύριος Μαραθεύτης επεσήμανε ότι το Πετρίδειο Ίδρυμα έχει χρηματοδοτήσει μια μεταπτυχιακή μελέτη/έρευνα του Πανεπιστημίου Νεάπολις με θέμα «Εφημερίδες και Περιοδικά της Πάφου». Η μελέτη αυτή θα καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από τις αρχές του 1900 μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε με το βραβείο Ήθους και Αρετής ο πατέρας της παιδείας και του αθλητισμού στην Πάφο, μ. Τηλέμαχος Καλλονάς, την παρουσίαση του οποίου ανέλαβε η φιλόλογος κα Μαρία Μίτλεττον. Επίσης τιμήθηκε και ο αθλητικός παράγοντας μ. Μιχαήλ Σάββα, επί σειρά ετών  πρόεδρος του ΑΠΟΠ, με το βραβείο Διαχρονικής Προσφοράς στον αθλητισμό. Την παρουσίαση του μ. Μιχαήλ Σάββα έκανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και πρώην πρόεδρος του ΑΠΟΠ κος Ανδρέας Δημητριάδης.

Κύριος Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις  Δρ. Αντώνης Κλάψης με θέμα :

«Ελληνικές Κυβερνήσεις και το Κυπριακό στη Διάρκεια του Μεσοπολέμου».

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν οι ετήσιες χορηγίες προς τα Σωματεία σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού: τον   Γυμναστικό Σύλλογο «Κόροιβος», τον Παφιακό Σύλλογο Αθλοπαιδιών, τον Ναυτικό Όμιλο Πάφου, τον Α.Π.Ο.Π, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» και  το Σώμα Προσκόπων Πάφου όπως προνοεί το καταστατικό του Ιδρύματος.

Την όλη εκδήλωση παρουσίασε η συνεργάτιδα του Πετριδείου Ιδρύματος κα Αμαλία Πικρίδου Λούκα.